UTOMHUS ÅRET RUNT

Det där med tarp – Kan det vara något?

Är lite nyfiken på hur det skulle vara att ha en tarp som komplement till mitt Hilleberg Soulo. Är lockad av möjligheten att kunna bygga en liten extra “uteplats” som är takad.

Med jämna mellanrum kollar jag in filmer med tarpar. Och med jämna mellanrum känner jag på tarpar och tarpstänger. Men kan kan ta mig tusan inte bestämma mig. Är tarp nått att ha?!

I veckan var jag i Stockholm i jobbet. Passade på att kila förbi Addnature. Fingrade lite på MSR:s tarpstång 119-140cm. Den känns lagom lång.

Sen är en annan fråga hur stor tarp man ska ha. Jag är lite sugen på Hilleberg Tarp 5.

Skwoosh sittdyna

Till sommaren blir det långa dagar på rumpan i kajaken. Och jag går tillbaka till ett säkert kort: Skwoosh sittdyna. En etablerad produkt som jag använt flitigt genom åren.

Skwoosh är en tunn geldyna som reducerar punktbelastning. Den är gummerad på undersidan så att den ligger still och den har glattare nylon på översidan som medger rotation vid paddling. Passar även racingsitsar och skålade havskajaksitsar.

Min gamla Skwoosh börjar bli rejält trött och sliten. Den har många år på nacken. Dessutom har jag limmat en teflonduk på den för att bättra möjligheten till rotation ytterligare, det behövs inte i havsakajaken. Så en ny var ett måste

Jag beställde min nya Skwoosh hos Kanotcentrum i Göteborg. Just nu ligger den och väntar på uthämtning hos lokala ICA hemma i Sundsvall.

Helgtur till Lunndörren

Sen några helger tillbaka har vi haft i planen att ta oss till Vålådalen för en skidtur till Lunndörren. Men vädret har inte stått oss bi förrän i helgen. Nu var det lovat blandat väder kring nollan och eventuellt lite snö.

Vi packade i fredags och for från Sundsvall på lördag morgon. I Vålådalen var det blandad solighet och skönt skidföre. Vi fick kämpa en del på väg mot Lunndörren. Snön var klistrig och klabbade lite under skidorna. Efter 14km och tre timmar var vi framme.

Slöade i stugan, bastade, badade isvak, åt mat, fotade, spelade spel och surrade. Somnade gott. Länge sedan jag sov så länge.

Dålig sikt vid Lunndörren på söndagen

Söndagen bjöd på lätt snöfall och blåst. Härligt med lite väder. Halkade ganska lätt ned till bilen med fika lite drygt halvvägs. Önskar att man kunde ha fortsatt turen.

Årets första Blå Bandet paddlare

2015 paddlade Lina Hallebratt Havspaddlarnas Blå Band på 80 dagar. I år gör hon ett nytt försök, preliminär start 1: april. Lite läckert är att hon gick i mål på Vita Bandet för ett par dagar sedan.

Efter HBB planerar Lina fortsätta Östersjön runt längs: Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Kaliningrad, Polen, Tyskland, Danmark och tillbaka till Sverige. Hon räknar med att vara ute till December.

LinaHallebratt.se

Havspaddlarnas Blå Band

TBE vaccinering bokad

Fästingar är små läskiga djur. Fula. Svåra att se. Finns där man tycker om att vara. Och de sprider sjukdomar. Jag har haft borrelia, som kan hanteras med antibiotika. Det är värre med TBE om man inte är vaccinerad.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

– 1177.se

Viruset finns främst i Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala läns kusttrakter och de centrala och östra delarna av Mälarregionen. Men den senaste tioårsperioden har allt fler människor smittats och det geografiska utbredningsområdet för TBE-virus har ökat. Som exempel kan nämnas områden runt Vänern och Vättern, Göteborgstrakten och områden i östra Skåne. (Källa: 1177.se)

För att nå fullständigt skydd ska man ta tre vaccinationsdoser, om man är under 50 år. Nu är jag lite sent ut för att hinna det innan sommaren. Hinner ta två doser. Hoppas det duger för något. Har bokat tid för första dosen nu på måndag. På min vårdcentral kostar det ca 400 SEK per dos.

STF startar ett upprop för att rädda fjällederna

I budgeten som riksdagen röstade igenom i höstas minskade anslaget till Naturvårdsverket med hela 45 procent, vilket har lett till ett rejält minskat stöd till de svenska fjällederna. 

Det saknas pengar till underhåll och upprustning av fjällederna och på sikt riskerar delar av systemet att stängas ner. STF startar nu ett upprop och en namninsamling för att rädda fjällederna, som är i ett stort behov av upprustning.

Läs mer på Utsidan.se

Varma fötter med pjäxskydd?

För ett par år sedan slet jag ut mina Berghaus Yeti Attack damasker. Det är en damask som man sätter över hela turpjäxan. Det fina är att det blir ett isolerande skal som värmer gott på vintern. Jag lade dessutom liggunderlagsbitar vid tårna som ytterligare isolering mellan skon och damasken. Saknar!

Kanske har jag nu hittat en alternativ lösning. Ett par år har jag använt ett par LillSport Thermo pjäxskydd på mina skatepjäxor. Dessa pjäxskydd börjar bli lite slitna. Så, varför inte offra dem och testa om de passar på mina turpjäxor.

Efter lite klipp och slit och klipp så satt de på plats på turpjäxorna. Är rätt nöjd faktiskt. Nu återstår att se hur det funkar på tur…

Vårvintersolskaffe

Visst är det ett vackert ord: Vårvintersolskaffe. Det ligger så skönt på tungan. Blev i alla fall tiokaffe utomhus idag, dotterns hembakta kubb som tilltugg.

Nu är det cirka en månad till premiärpaddling. Småfåglarna kvittrar för fullt, det är kallt på armen i skuggan men varmt på armen i solen. Tittade till kajaken som ligger utomhus. Ställde även upp solcellen på testladdning. Bra förmiddag!

På måndag tänkte jag vara ledig från jobbet. Hoppas solen lyser då oxå.

Havsskärgård

Städade lite hemma förra helgen och hittade boken Havsskärgård i ett skåp. Det var länge sedan jag läste den. Ett praktverk om man tycker om vackra bilder, öar, hav och skärgård.

Boken är från 1994 och författaren är Jeppe Wikström. Bilderna är tagna på den gamla tiden med diafilm, Fuji Velvia. En svunnen tid i den fotografiska eran.

Kunde inte låta bli att leta fram kartorna över Stockholms skärgård. Jag har paddlat en hel del i Stockholm, men aldrig i den allra yttersta skärgården. Har tagit mig ut mot Söderarm, till Svartlöga och Grönskär. Men det finns ju en hel del härligt utanför det!

Boken finns även på engelska och heter då Harmony of the Stockholm skerries.

Vinternatt på prov

Sonen har varit sugen på att vintertälta på fjället. Det ska ju uppmuntras. Men innan vi tar en natt på fjället vill vi ha koll på hur det är att bo ute i kyla.

Enklaste sättet är att slå upp tältet på bakgården och sova ute en natt. Då får man en chans att känna hur det är. Och man får en chans att vänja sig vid snö och tält.

Vi byggde lägret på eftermiddagen i ljus och sedan väntade vi. Åt middag inne och kollade på Bäst i Test. Sen gick vi ut i tältet. Kaspar läste lite Kalle Anka pocket och radion i taket spelade 80-talsmusik för oss. Vi somnade kring 22-tiden.

Jag sov gott hela natten. Kaspar sov en tio timmar men hade tydligen vaknat någon gång och varit lite kall. Måste skaffa en rejälare sovsäck åt honom.

Getingränder för synlighet

Nu är det bara dryga månaden kvar till paddlingspremiär. Har man inget annat för sig så kan man ju fixa lite med paddelprylarna.

Av och till har jag lurat på att spraymåla paddelbladen gula för att göra mig synligare på vattnet. Men har dragit mig för det. Har som inte känts rätt i magen.

Så snubblade jag över reflextejp på Clas Ohlson och då blev beslutet enklare. Funkar det inte så är det ju bara att rycka tejpen. Så nu har min turpaddel fräcka getingränder för bättre synlighet på vattnet.

Propagandaföre på Södra Berget

Idag var bara en av dagarna. En av dagarna man kan föra in i boken och komma ihåg. Vilket skidväder!

Sista 48 timmarna har det snöat ordentligt i Sundsvall. Helt plötsligt blev det vinter igen. Och när vädergudarna bjöd på tydlig nattkyla och klarnande väder…då blev skidföret underbart. Gled runt i spårsystemet på Södra Berget i drygt två timmar. Booooom!