UTOMHUS ÅRET RUNT

Min Source Widepac läker i kopplingen mot slangen

Då jag paddlar använder jag en Source drickapåse för vatten under färd. Har påsen liggande bakom sitsen i sittbrunnen och en slang dragen upp genom kapellstruten. Det funkar toppen: Man kommer lätt åt att dricka och man har rejält med vatten för varma dagar.

Haken är att min blåsa har läckt i kopplingen mot slangen på slutet. Inte mycket, men så det stör. Blåsan i sig är det inget fel på, den håller i många år till, så det känns helt helt onödigt att köpa en ny. Har gått och klurat på hur jag ska kunna fixa läckaget. Har misstänkt att det är packningen i kopplingen som torkat.

Till slut kom jag på att testa att smörja in kopplingen på slangen med lite rapsolja. Hoppades att detta skulle funka och att packningen skulle bli mindre torr. Och det verkar faktiskt funka, än så länge håller det tätt. Håller tummarna!

Fika på ön Klubben vid Jättholmarna

Jättholmarna är ett par öar som ligger ute i havet öster om Mellanfjärden, mellan Sundsvall och Hudiksvall. Öarna ligger 4,5 km ut från land över öppet vatten, så det får vara lugnt väder och man får vara trygg i sin kajak om man ska dit. Särskilt om man är ensam.

Jag sjösatte i Mellanfjärden och stävade över spegelblankt vatten ut mot Jättholmarna. Hade spanat på satellitbilder på nätet och var faktiskt inte så förhoppningsfull: Det såg ut att vara väldigt mycket sten. Men jag blev positivt överraskad, riktigt positivt överraskad.

Jättholmarna är ett litet smycke: Det finns fina stenhällar, ett fiskeläge, ett par sandstränder…och en hel del sten oxå. Skulle gärna tälta därute någon gång.

Gammelhamnens fiskeläge

Klev iland på en en liten ö som heter Klubben vid Jättholmarnas östliga udde. Fikade kaffe, smörgås och dotterns hembakade rabarbermuffins. Njöt av ensamheten och den fria utsikten mot söder och öster.

Överfarten in till fastlandet igen blev händelserik. Vinden hade börjat dra rejält och sjön byggde upp fort. Fick surfa ordentligt. Hela överfarten kändes som att åka tvättmaskin. Det var skönt att komma in i lä vid Mellanfjärden igen och få fastland under fötterna.

Det syns vilket håll det blåser oftast från

TV | Monsen på tur

En lång helg kommer till sitt slut. Det har varit intensivt, men inget friluftsliv för min del. Har inte blivit tid till eget nöje. Det kommer fler fina helger!

Kompenserar frånvaron av eget friluftsliv med att kolla på Monsen på tur på SVT Play. Just nu ligger det tre program upplagda. Det är sammandrag av program som finns på NRK TV, då heter det Monsen minutt for minutt.

Trevligt att lugnt och stilla kolla på vacker norsk natur. Det är ett vackert land.

Turtempo med packad havskajak

Kajak och tält på en ensam strand. Förbaskat härligt!

Semestern närmar sig och för många är det en tid då man kan komma iväg på paddling med kajak och tält. Jag hoppas få in någon kajaktur i ny miljö denna sommar. Hur fort man paddlar är inte särskilt intressant, men det är bra att ha en hum om för planeringen av rutter.

Frugan och jag började paddla havskajak för drygt 20 år sedan. Vi turade en hel del. Ofta paddlade vi 2,5 timmar innan lunch och 2,5 timmar efter lunch. Då höll vi ett snittempo på cirka 5 km/h, så vi tog oss omkring 25 km/dag.

När jag säger turtempo så tänker jag ett motsvarande promenadtempo, fast i kajak. Ett tempo som man kan hålla länge och många dagar i rad. Och framför allt: Ett tempo som gör att man kan njuta av omgivningarna och känna sig juste i kroppen.

Det var många år sedan jag kollade upp vilket tempo jag håller på tur; I en kajak lastad med tält, sovsäck, kök, kläder, vatten och mat. Här på försommaren har jag roat mig med att undersöka det. Jag trodde att det skulle landa på en snittfart på kring 7 km/h.

Det visar sig att jag snittar ungefär 8 km/h. Sen kan det skilja sig lite hit och dit beroende på om man är morgontrött, har motvind eller om man kan surfa med vågorna. Så 8 km/h är ingen absolut sanning. Men, om jag paddlar fem timmar om dagen så tar jag mig alltså kring 40 km. Och då finns det gott om tid att hänga på land och slöa.

Nyhet | Hilleberg Anaris och Tarpstång 2.0

Hilleberg är inte kända för att prångla ut mängder med nya produkter varje år. Istället jobbar de tålmodigt med sin produktlinje och vad man lanserar. 2020 kommer det två nyheter.

I onsdags la Hilleberg ut på sin hemsida att 2020 kommer de med ett nytt tält: Hilleberg Anaris. Anaris är ett lätt ryggåstält, gjort för att sättas upp med vandringsstavar, eller hängas upp i takåsens förlängning från träd eller med annan stagning. Anaris är ett Yellow Label tält, så det är en 3-säsongers modell för snöfria förhållanden

Tältet i sig tycker inte jag är så intressant. Det intressanta tycker jag dolde sig i releasemeddelandet: Hilleberg Tarpstång 2.0:

Designed for use with Tarps, Mesh Boxes and as the center pole for the Altai, the new 19 mm Tarp Pole 2.0 is a two-section pole that is both strong and light. Weighing 335 g (11.8 oz), it folds to 66 cm (26 in) for packing, can extend from 124 cm (49 in) to 210 cm (82.5 in), and has a reversible, screw-in tip that can be used with fabricpockets (such as on the Altai), or with rings or loops (as on the Tarps and Mesh Boxes).

– Hilleberg

Jag har tittat på Hillebergs gamla tarpstång. Men jag tycker den har haft så tråkiga mått: 186 – 214 cm. Jag tror inte det passar till mindre tarpar, som t.ex. Hilleberg Tarp 5. Den nya stången har måtten 124 – 210 cm. Det tror jag på!

Det verkar fungera med solcell på kajaken

Förra veckan då jag paddlade till Vitörarna så passade jag på att prova min solcell på riktigt för första gången. Var väldigt nyfiken på om det skulle fungera som önskat: Det verkar lovande!

Då jag kastade loss vid lunch var batteriet laddat till 80%. Solen sken. Hade batteriet på akterdäck under paddling och lutat mot en sten då jag var på land. Under kvällen laddade jag min pocketkamera som blivit tom. Under hempaddlingen dagen efter så låg solcellen på akterdäck igen. Då var det blandad solighet.

Då jag avslutade paddlingen var batteriet fulladdat. Så trots att jag hade begränsat antal soltimmar och laddade en kamera, så gick jag plus på laddningen i batteriet. Det verkar lovande! Batteriet var dessutom torrt och fint i sin påse.

Nationaldagspaddling 2019

Nationaldagen bjöd på fantastiskt väder. Jag startade sent på eftermiddagen, kom loss hemifrån vid 15-snåret. Styrde bilen mot kända marker: Norrfjärden. Siktet var inställt på att natta på Vitörarna.

Paddlade cirka 90 minuter från Norrfjärden för att nå Vitörarna. Lugnt och stilla på havet, bortsett från säl och sjöfågel var det väldigt lite rörelse.

Slog läger på Vitörarna, njöt av kvällen, ljuset, tystnaden och av att stirra på horisonten. Sov sen som en prins tills imorse. Två koppar starkt kaffe och sedan tillbaka till Norrfjärden via Sörfjärden.

Mer kan man inte önska!

Middag i det fria

Packade paddelgrejer, friluftskök, sköna kläder och en friluftsstol i bilen igår eftemiddag. Solen sken och måttliga vindar: Dags för söndagsmiddag på klipporna på utsidan Brämön.

Paddlade från Lörudden. Snirklade längs klippor och skär, tittade till fiskeläget på norra Brämön. Underbart vackert.

Fiskeläget på norra Brämön

Hittade en fin liten plats att ta upp kajaken på och laga mat. 10 poäng av 10 möjliga. Så skönt!

Fin tältplats nära hemmet för korta äventurer

Sprang en runda hemmavid i förmiddags. Kände för att komma ut i skogen en stund. I stora delar var det en runda jag sprungit många gånger förr men jag vek av lite från spåret och blev glatt överraskad.

Av och till blir det att jag får en lucka i vardagen då jag kan dra ut och ta en “snabb” utenatt. Då är det bra att ha tältställen nära hemmet så att äventuren blir lättsam att komma iväg på. Idag hittade jag en ny fin nära tältplats.

Dryga en timmes vandring från dörren fann jag en höjd. En höjd med härlig utsikt, stora partier klipphällar, vackra knotiga sneda tallar, gamla döträd och inte minst överflöd av vitmossa. Man kan till och med se havet.

Härligt. Kul!

4-minuterstest i kajaken

Har dragits med en tråkig förkylning sen slutet av förra veckan. I tisdags for jag till Stockholm för jobb: Upp 05:00 och sen en sen kväll med middag och dryck. Toppade med en heldag i Stockholm på onsdagen oxå.

Tågade hem på onsdag eftermiddag/kväll. Kom hem vid 20-tiden och då “kliade” det rejält i kroppen: Behövde komma ut en stund i friska luften.

Fixade till motionskajaken och gick ner till Sidsjön. Värmde upp 15 minuter. Sen drog jag av ett 4-minuterstest. Körde så hårt jag pallade. Snittade 14,3 km/h, vilket motsvarar cirka 4:11 min på 1000 meter.

Varvade ner en stund och gick hem. Sved som tusan i luftrören. Hostade som en kedjerökare resten av kvällen. Somnade gott. Bra så!

 • Kajak: Zedtech Sleipner
 • Paddel: Braca II smin

Review | Klättermusen Ratatosk

Det finns saker som man bara innerst inne vet att man önskar sig. Länge önskade jag mig en Klättermusen Ratatosk. Väntade onödigt länge innan jag köpte en. Minns inte vilket år jag köpte den, har haft den länge. Använder ryggsäcken både i vardagen och på miniäventyr med lätt packning: Är väldigt nöjd!

Klättermusen Ratatosk är en klassiker i Klättermusens sortiment. Vet inte hur länge den funnits. Den har funnits i ett par olika utföranden. Min ryggsäck har ett utseende och på Klättermusens hemsida går det att köpa den i två andra nyare utseenden. Den senaste kallas Ratatosk 3.0. På Utsidan.se finns det elva stycken recesioner av Ratatosk, den äldsta så gammal som 17 år.

Ber om ursäkt för att ryggsäcken ser så smutsig ut på bilderna ovan och nedan. Jag har inga stänkskärmar på min mountainbike och på vårkanten blir allt sprutlackerat av blötsmuts. På bilden nedan av ryggsidan på säcken så syns det tydliga blötfläckar, det är inte svett: Ryggsäcken låg i den blöta majsnön innan jag tog bilderna.

Utförande

Ryggsäcken i sig är egentligen väldigt enkel. Det är en en tub på 30 liter, med avsmalnad nederdel. Den har en rullöppning med knäppen på sidan för låsningen.

Invändigt har säcken en ficka med plats för en telefon eller plånbok, eller andra föremål med liknande storlek.

På toppen av säcken finns det en korda som man kan spänna fast saker med. Jag brukar ha en jacka eller cykellås där. På sidorna och utsidan av säcken finns öglor/fästen för att kunna sätta fast saker. Där brukar jag remma fast till exempel liggunderlag.

Axelremmar är föredömligt utformade. De är ordentligt vadderade och relativt stumma. Det i kombination med bröstremmen gör att man kan lasta tungt utan att det känns belastande på axlarna.

Det finns även ett enkelt höftbältet till säcken. Det tog jag bort på studs då jag skaffade säcken. Det gör ingen nytta och enligt mig kunde de ha utelämnat midjebältet helt.

Materialet är i huvudsak återvunnen polyamid.

Plus
 • Enkel och “pang-på-rak” design
 • Kvaliteten
 • Robustheten
 • Lätt att packa
 • Sitter skönt
 • Axelremmarna och bröstbandet utformning
 • Lätt att spänna fast saker på ovan- och utsidan av säcken
 • Återvunnet material
Minus
 • Säcken ligger något tätt mot ryggen. Trots mesh så kan det bli lite svettigt.
 • Höftbältet, som man kan ta bort, är helt onödigt. Höftbältet skulle de ha utelämnat i konstruktionen.
Betyg

Jag tycker så mycket om min Ratatosk så den kan inte få annat än toppbetyget 5 av 5 möjliga. Skulle jag lyckas slita ut ryggsäcken skulle jag inte tveka en sekund att köpa en ny, på studs.

Galleri

Talking Tents | Milosz Pierwola

Hur man tänker kring val av tält utifrån användning är spännande. I Hillebergs serie Talking Tents diskuterar de med olika äventyrare hur de ser på tält och val av tält.

I den senaste Talking Tents prata Petra Hilleberg med Milosz Pierwola. Han använder Hilleberg Akto. Jag har ett Akto själv sen 10-15 år tillbaka. Är själv kluven till Akto:t – Kan fortfarande inte bestämma mig om jag gillar det…

Ska du verkligen ut och paddla i det här vädret?

…det var frågan jag fick av en person då jag sjösatte i Löruddens fiskeläge. Personen hade just kommit in från havet med sin snurrebåt, klädd i livdräkt med huvan uppdragen. “Ja, det ska jag!”

Bilden är så oskarp som jag kände mig.

Veckan har varit körig och kröntes med en förkylning och regn lagom till helgen. Inte det roligaste. Jag hade planerat att komma ut på en tältnatt med kajaken. Fick nöja mig med en kvällstur.

Packade kajaken på bilen sent på lördag och körde mot Lörudden. Regnet hängde i luften och lagom till jag kom fram så öppnade sig himlen. Jag tänkte: “Jag skiter i vädret, jag ska ut på havet!“.

På havet låg det en konstig sjö: Dels en grov havsdyning från norr och dels vindvågor från den sydliga vinden. Paddlingen ur hamnen påminde om att åka tvättmaskin.

I lä Brämön lugnade sig vind och vågor. Riktigt skönt. Snirklade runt ute vid Brämön och Brämökalv. Och fick betalt för min envishet. Fick faktiskt en fin stund där ute vid randen mot havet.

Envishet lönar sig, även om man framstår som lite underlig…När jag kom hem väntade en chili och rödvin på matbordet.

Öppen horisont. Får aldrig nog av det.
Fiskestugor på Brämökalv.