Kategorier
Paddling Tälta

Höga Kusten | Spikarna-Bönhamn-Spikarna

Höga Kusten är en av mina absoluta favoriter. Det är kargt och det är utsatt. När det är fint väder är det underbart. När det är tråkigt väder är det tufft. Årets paddeltur bjöd på finväder.

24/6 Spikarna (Alnö/Sundsvall) – Klubbhamn

Sträcka: 18km

Kvällsfika på Klubbhamn

Hade lovat familjen att hjälpa till med ett rullskidträningspass innan jag for iväg på turen, så jag kom inte loss från Spikarna förrän vid 14-tiden. Började första dagen lugnt med en kortare sträcka.

Kände när jag packade att det var lite ovant: Det var ju en 15 år sedan jag var på en något längre paddling. Grejerna hittade liksom inte sin rätta plats i kajaken och jag fick ta omtag med packandet någon gång för att få det hyffsat rätt.

Hittade en fin tältplats med kvällssol där jag slog läger. Satt i stolen och fikade och njöt av att vara på väg.

25/6 Klubbhamn – Storön

Sträcka: 45km

Det före detta sundet på Storön. Så nära mellan havet och sjön, men ändå så långt borta.

Vaknade tidigt på morgonen. Var rejält sugen på att komma iväg och få ströva norrut. Korsade en lugn Åvikebukt.

Vid Svenskär, strax innan Härnösand södra inlopp, stötte jag på Jonas som paddlar runt Sverige. Han höll som bäst på att samla ihop sitt läger. En riktigt glad paddlare som startade den 29/4 från Svinesund. Vi pratade en stund innan vi skiljdes åt. Tydligen har det varit tuffa förhållanden runt Sverige i år, med mycket motvind. Jonas skulle in till Härnösand medans jag gick på utsidan Härnön.

Vid Härnö norra spets tog jag lunch innan jag sträckte vidare mot utsidan Lungön och Hemsön. Landade kajaken på Storön på eftermiddagen. Hade motvind mest hela dagen och det kändes i kroppen.

Storön var ett av målen för turen. På ön finns en sjö som tidigare hade kanalkontakt med havet och här fanns då ett fiskeläge. Landhöjningen (1cm/år) gjorde till slut att kanalen gick om intet och fiskeläget övergavs. Läckert att se denna miljö.

26/6 Storön – Bönhamn – Långskäret

Sträcka: 34km

Tältplats på Långskäret. Bättre blir det knappt.

Från Storön så var jag lite kluven hur jag skulle ta turen vidare. Hade kollat vädret lite och ville vara hemma tills på fredagen (29/6). Det var utlovat både ett rejält regn och ett blåsa i slutet på veckan. Det blev en kompromiss som visade sig skulle passa bra.

Från Storön drog jag vidare norrut mot Bönhamn. Då jag närmade mig Bönhamn så var havet så lugnt att jag bara var tvungen att runda Högbonden. Det är sällan man kan runda Högbonden med kajak utan att det kan liknas vid berg-och-dalbana i en tvättmaskin. Kunde till och med fota i lugn och ro.

Lunchade i inloppet till Bönhamn innan jag vände söderut. Mötte Jonas igen precis vid Bönhamn. Han var skinandes glad: Sjöbrisen hade precis börjat dra ordentligt och han hade bra skjuts norrut i medvind. Själv var jag mindre nöjd då jag återigen fick motvind.

Paddlade till Långskäret, i inloppet till Gaviksfjärden, som var ett annat litet mål för turen. Hittade en fantastisk klippa att kliva iland på och bo över på.

27/6 Långskäret – Svenskär

Sträcka: 45km

Utsikt från tältplatsen på Svenskär mot fiskeläget på fastlandet.

Ville dra mig söderut för att ha lite koll på läget inför regnet och blåsat som var lovat. Sträckte genom Härnösand och ner till Svenskär. Trevlig utsikt från tältet mot fiskeläget som ligger på fastlandet.

28/6 Svenskär – Åstön

Sträcka: 25km

Denna plats på Åstön är utsatt för alla sommarvindar. Men nu med nordliga vindar funkar det utmärkt.

Denna dag ville jag dra över Åvikebukten så att jag var “hemma” om jag blev inblåst på fredagen. Kom loss tidigt från Svenskär och började paddlingen över Åvikebukten.

Halvvägs ut på Åvikebukten mötte jag Sverige-paddlare nummer två: Jan-Olof. Hade lite koll på honom då han har en spot som visare var han är. Det låg en rätt så rejäl dyning från sydost, så vårt samtal blev inte så långt innan våra vägar skiljdes åt. Jan-Olof skull in till Härnösand och tvätta/duscha/proviantera. Själv fortsatte jag runt på södra sidan av Åstölandet.

Hittade en fin klippa just innanför Åstöudde. Slog upp tältet och han fika innan det utlovade regnet drog in. Det blev ett par timmar på rygg i tältet innan regnet upphörde. Sen kom vinden. Det visslade och tjöt i tältet och jag fick säkra upp staglinorna ordentligt. Sov oroligt av alla ljud i blåsten.

29/6 Åstön – Spikarna

Sträcka: 22km

Halvt inblåst denna dag. Hann bli rastlös. Blåste som tusan. Till slut lessnade jag och sjösatte kajaken. Tog den långa vägen till Spikarna: Följde Åstölandet till Granön och sedan fick jag medvind till Spikarna. Några riktigt härliga surfar. En säker väg men dubbelt så lång som den raka vägen. Väl i Spikarna firade jag turen med ett par koppar kaffe och en smörgås!

SLUTET GOTT ALLTING GOTT!

Nedan ett litet galleri med övriga bilder från turen. Klicka på en bild så kan man se dem stora.