UTOMHUS ÅRET RUNT

Energiförbrukning vid paddling

Nått jag funderar på och vill ha lite koll på innan starten av Havspaddlarnas Blå Band är: Hur mycket energi går det åt på en dag?

Satt en timme på paddelmaskinen idag. Tog det ganska lugnt. Belastningen var högre än vi turpaddling. Enligt displayen på maskinen gjorde jag av med ca 650 kCal på en timme.

Sänkte tempot lite under passet och simulerade lite turpaddling. Uppskattar att den belastningen var ca 80 % av dagens träningstempo. D.v.s att jag skulle göra av med 500 kCal/timme.

Om man då paddlar åtta timmar per dag så går det åt 4000 kcal. Lägger man till kroppens basala ämnesförbrukning på 2000 kcal så ger det att jag behöver någonstans kring 6000 kcal per dag.

Rätt eller fel?! Inte en aning. Helt fel lär det inte vara i alla fall. Och något att ha som utgångspunkt för att styra upp dagliga matmängden.

Komplettering
Hittade en rapport på nätet om energiförbrukning vid paddling med havskajak. Dels med tom kajak och dels med 20kg packning.

Rapporten >>

Rapporten säger att en 75 kg tung paddlare vid 7 km/h och 20 kg packning gör av med 322 kcal/timme. Mindre än mina uppskattningar, men jag paddlar fortare.

Ett svar på ”Energiförbrukning vid paddling”

  1. Intressant rapport! Stämmer rätt väl med hur Jacob o jag upplevde det i somras. Vi snittade ju 60 km om dagen vilket blir ca 8 tim rent effektiv paddling. Förutom äta o sova går det bort rätt mycktet tid på fika, fixa smågrejer, leta tältplats osv. Inte mycket läsa böcker mm alltså.. 🙂
    Och 6000 kalorier/dag låter rimligt. Vi käkade så mycket vi kunde men gick ändå ner i vikt. Inte utsvultna men med mindre fett på kroppen och inget som påverkade orken.
    Sen klagade Jacob lite på att det aldrig blev någon puls (han cyklar mycket till vardags..) utan mer en jämn, ganska låg belastning. Förutom motvind eller höga vågor, det tar betydligt mer på krafterna. Ofta lönt att försöka vänta ut det värsta och paddla tidig morgen eller kväll.

Kommentarer inaktiverade.