Fjorton watt

Det moderna samhället med all elektronik har sina fördelar. Man har alla chanser att mäta saker, dokumentera och kommunicera med familj och vänner. Utmaningen är att mata elektroniken med ström.

Under Havspaddlarnas Blå Band tänker jag ta med GPS-klocka, mobiltelefon och en pocketkamera. Dessa tre grejer vill jag kunna använda fritt då jag vill, utan att känna ett måste att komma till 220 volt.

Jag har kollat runt en hel den och kommit fram till en lösning som jag tror och hoppas på:

Jag har varit i kontakt med GoalZero och enligt dem så ska grejerna tåla vatten. Trots detta så klurar jag på att säkra upp ytterligare mot vatten, mer om det senare.

Beställde grejerna från Outnorth igår och hoppas få dem i början på kommande vecka. Blir spännande.

Solpanelen ger 14 watt och batteriet lagrar 7800 mAh. Panelen ska ladda batteriet på 5-8 timmar. Batteriet ska räcka till två till tre laddningar av mobilen, eller 20 laddningar av klockan osv. Det ska räcka.

Panelen och batteriet tänkte jag ha liggande på akterdäck under de fina dagarna. Tillsammans väger panelen och batteriet cirka nio hekto, inte alltför illa.

2 Comments

Även om panel och batteri är vattenskyddade så blir det ju flera kopplingar mellan dem. Där finns ju alltid risk för att kontaktytorna ärgar.

Jag har ju själv en solpanel fast monterad på stora bakluckan på min VKV Seagull, men jag har dragit ner sladden från panelen genom tät genomföring och förvarar batteriet och därmed alla kontaktytor under däck.

Hoppas du ändå blir nöjd med resultatet.

Hallå,

Det där med kopplingar är ett gissel. Med min lösning får man kopplingarna “i det fria”. För att minska risken för problem tänkte jag göra en lösning med en tät packpåse runt batteri och kopplingar. Denna får sedan ligga under panelen. Funkar det? Vet inte. Bilder kommer.

Comments are closed.