UTOMHUS ÅRET RUNT

Fort och lätt eller inte

Sista tiden har jag funderat en del på det här med mängden prylar och vikt på prylar till Havspaddlarnas Blå Band.

Av och till lockas jag av tanken att packa lätt och hitta en riktigt lätt och lättdriven kajak. Kort och gott göra en liten räd och se hur mycket och fort jag pallar att paddla.

Tänker då att man skulle köra med en typ 12kg:s surfski med två packluckor, inspireras av ultralättvandrare och sen se vad som händer och vad det innebär.

Det är en tanke. Men en tanke som kräver en del. Alltid kul med tankar och idéer. Men det betyder inte att man måste testa dem.

Det är vad jag vet ingen som testat att köra i en lätt surfski med ultralätt packning?!

8 svar på ”Fort och lätt eller inte”

 1. Min erfarenhet är att det går åt mindre kläder o andra grejer än man tror. Man är för trött för att bry sig helt enkelt.. 🙂 Vatten kan man oftast komma över lätt på båtklubbar osv, men det som tar tid är att hitta är affärer för mat. Det är sällan de ligger i hamnar eller nära kusten och ska man in i själva staden tar det oftast flera timmar. Vi kom ner till att handla ca var 5:e dag vilket funkade ok. Reka innan och google maps..
  Sen är det ju skönt med en lättare kajak när man ska iland också. Paddlar man själv kan det bli knepigt om kusten är stenig.

  1. Håller med dig. Oftast har man en himla massa saker med sig hem som bara legat och skvalpat i kajaken. Vatten borde vara lätt att få tag i på gästhamnar och båtklubbar. Där jag tycker det känns mest klurigt är affärer norr om Öregrund. Norrland verkar vara en vit fläck på kartan i det sammanhanget 🙂 Ska kolla på Google maps lite noga vid tillfälle. Har skummat lite på mataffärer och det verkar som man kan planera ganska väl efter Google.

   1. Många städer ligger ju en bit upp i flodmynningar och ofta måsta man passera en större hamn först. Så avvikelsen från “rakaste linjen” kan bli rätt stor tyvärr. Även om man sen lyckas handla snabbt så ryker nästan en halv paddeldag..

 2. Magnus Fischer har gjort en del längre paddlingar med surfski. Kolla lite på hans hemsida kajakspecialisten.se

  Inför mina HBB-paddlingar rekade jag noggrant hela kusten efter ställen att handla mat. Ska du använda gps kan du kontakta mig för att få en fil med waypoints till både affärer, hamnar och tältplatser.

  1. Jag har typ sex veckor att roa mig och skava med paddeln. Tänkte hålla mig till den tiden utan att stressa. 12 kg surfski får vänta om … om jag inte får nått tokfel i huvudet och ändrar mig. Havskajak känns ändå beprövat och tryggt 🙂

   1. Sex veckor låter lagom 🙂 har ju ingen erfarenhet själv men vet att det var nån vi snackade med som hade paddlat en skapligt lätt båt men tyckte det kändes lite väl skört på långtur. Inte vid själva paddlingen men när personen skulle iland på kvällen trött och hungrig 🙂 En annan som paddlade danska bandet hade gärna haft många extra kilo slityta på undersidan när den normaltunga havskajakrackaren skulle dras upp på breda sandstränder 🙂

Kommentarer inaktiverade.