Midvintertur runt Hamrafjället

Under mellandagarna passade jag på att komma ut på min decembertältning. Hade förberett den sen november. Låter stort men det handlade mest om logistik för att få alla grejer till turen att finnas i stugan till julledigheten. Utmaningen med turen var att hantera mörkret.

Mörkret

I december månad är det väldigt mörkt. Det ljusnar strax innan nio och blir mörkt strax efter tre. Sen kan det vara kallt oxå men mörkret är lurigt: Det blir så mycket tid som man tillbringar i tält. Det gäller att ladda med sysselsättning. Själv brukar jag fota, läsa och äta.

Mörkt utanför tältet på kvällen. Tur att det finns bra friluftsbelysning.
Rekognosering

Tiden innan jag skulle ut på turen så kom det bra mycket nysnö. Så pass mycket att det faktiskt var jobbigt att bara ta sig fram med turskidor, utan packning. Provade lite obanat kring stugan. Hade planerat att dra mig mot Bolagen men fick ändra planen. Det fick bli en tur mot Andersborg, med öppna sinnen för förhållandena som rådde på fjället. Fördelen med att börja gå mot Andersborg är att där är det alltid spårat på något sätt.

Andersborg eller inte

På väg från stugan i Tänndalen via skidstadion i Tänndalen funerade jag en del på att stanna på Andersborg och ta en härlig våffla. Men när jag kom dit så bestämde jag mig för att hoppa över besöket. Dels var det en hel del människor där och dels så var jag inte sugen på att gå in i ett hus. Skidade vidare en bit istället och lunchade i det fria.

Hamrafjället på väg mot Andersborg
Morgonljus på kalfjället
Lill Skarven på väg mot Andersborg
Tur som en tokig

Medans jag lunchade passerade en familj på fyra. Och vilken tur jag hade: De valde att gå leden bakom Hamra-fjället, som jag var nyfiken på. Hade de inte gått den vägen hade jag fått spåra i djupsnön. Nu var det fina skidspår att glida fram i.

Fina spår på kalfjället
Kvällen och natten

På baksidan Hamrafjället hittade jag en fin tältplats på en lite höjd. Slog läger och kröp in i tältet. Bytte om till torra kläder och klädde mig varmt. Ägnade kvällen åt en god bok, mat och kvällsfika samt en del fotograferande. Somnade gott vid 20-snåret och sov som en prins under natten.

Bokläsning på kvällskvisten
Enkel men god mat
Morgonen

Vaknade till en sval morgon. Drygt tio grader kallt men väldigt vackert ljus. Knaprade i mig en frukost och vek ihop lägret. Ville glida över det vindstilla, kalla fjället och njuta morgonljuset. Gled ned från fjället i sakta mak och tog transitspåret via Hamra hem till stugan i Tänndalen. Turen gav klar mersmak. Ser fram emot nästa vintertältning!

Morgonljus utanför tältet
Stilla morgonljus över fjällen. Älskar de blå-lila färgerna och de rena vita fjällen.
Spårcentralen ovanför Hamra i morgonvarmt sken.

Comments are closed.