Kategorier
Vandring

Minivandring över novembertyst kalfjäll

Det är så tyst och stilla på fjället i början på november. Nästan kusligt tyst. Man får en sån känsla att alla andra vet nått som man själv har bommat. Men oj vad vackert och trevligt det är på novemberfjället!

Startade i Tänndalen och vandrade över fjället till Bruksvallarna. Har inte mätt sträckan men uppskattar vägen jag gick till cirka 20km. Delade turen på två dagar med en övernattning.

Innan vi åkte upp till fjällen kollade jag in lite webkameror. Kamerorna visade inte så väldigt mycket snö så jag lämnade turskidor och pulka hemma till fördel för kängor och ryggsäck. Det var fel val. I dalen var det lite snö men på kalfjället var det tillräckligt med snö för skidor. Att vandra var tufft!

Björnspår vid Andersborgs Våffelbruk

Första delen upp till Andersborgs Våffelbruk gick lätt. Väg och spångar. Vid Andersborg vaknade jag till då jag hittade färska spår av björn (?!). Riktigt riktigt färska. Sjöng och bullrade på fjället en stund så att den fyrfota vännen skulle ha koll på var jag var.

Utsikt första dagen mot Hamrafjället.

Hade som mål att ta mig till Svalåtjärns vindskydd innan mörkret. Det blåste friskt och drev snö så jag gav mig vid en läig dunge strax innan skyddet. Hade haft en fin vandring med vackra vyer så jag kände mig nöjd både i kroppen och med att ha hittat en skyddad plats.

Skyddad tältplats bakom några låga fjällbjörkar.

Trampade snön och slog upp mitt lilla enmanstält. Gjorde mig hemmastad, åt lite middag, slöade, läste bok och hade det skönt. Lyssnade mot lite norsk lokalradio andäktigt, det var den enda radio jag fick in. Somnade vid 19-snåret och sov som en prins till kring 05:00 morgonen efter.

Stilla på kalfjället just innan solen går upp.

Hade hoppats på att vinden skulle lägga sig under natten och det gjorde den. Den enda som hördes var ett “herrans” kacklande från fjällripor, en scharmig väckarklocka. I övrigt var det väldigt stilla. Klev upp åt frukost och samlade samman lägret.

Fortsatte vandringen mot Bruksvallarna. Först vid Kariknallens Våffelbruk mötte jag en person. Kändes helt okey att ha fått vara för sig själv på fjället i nästan ett dygn.

Trevlig tur. Nöjd!

(bild i toppen på inlägget: Svalåtjärns Vindskydd)