UTOMHUS ÅRET RUNT

TBE vaccinering bokad

Fästingar är små läskiga djur. Fula. Svåra att se. Finns där man tycker om att vara. Och de sprider sjukdomar. Jag har haft borrelia, som kan hanteras med antibiotika. Det är värre med TBE om man inte är vaccinerad.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

– 1177.se

Viruset finns främst i Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala läns kusttrakter och de centrala och östra delarna av Mälarregionen. Men den senaste tioårsperioden har allt fler människor smittats och det geografiska utbredningsområdet för TBE-virus har ökat. Som exempel kan nämnas områden runt Vänern och Vättern, Göteborgstrakten och områden i östra Skåne. (Källa: 1177.se)

För att nå fullständigt skydd ska man ta tre vaccinationsdoser, om man är under 50 år. Nu är jag lite sent ut för att hinna det innan sommaren. Hinner ta två doser. Hoppas det duger för något. Har bokat tid för första dosen nu på måndag. På min vårdcentral kostar det ca 400 SEK per dos.