Kategorier
Paddling

Turtempo med packad havskajak

Semestern närmar sig och för många är det en tid då man kan komma iväg på paddling med kajak och tält. Jag hoppas få in någon kajaktur i ny miljö denna sommar. Hur fort man paddlar är inte särskilt intressant, men det är bra att ha en hum om för planeringen av rutter.

Frugan och jag började paddla havskajak för drygt 20 år sedan. Vi turade en hel del. Ofta paddlade vi 2,5 timmar innan lunch och 2,5 timmar efter lunch. Då höll vi ett snittempo på cirka 5 km/h, så vi tog oss omkring 25 km/dag.

När jag säger turtempo så tänker jag ett motsvarande promenadtempo, fast i kajak. Ett tempo som man kan hålla länge och många dagar i rad. Och framför allt: Ett tempo som gör att man kan njuta av omgivningarna och känna sig juste i kroppen.

Det var många år sedan jag kollade upp vilket tempo jag håller på tur; I en kajak lastad med tält, sovsäck, kök, kläder, vatten och mat. Här på försommaren har jag roat mig med att undersöka det. Jag trodde att det skulle landa på en snittfart på kring 7 km/h.

Det visar sig att jag snittar ungefär 8 km/h. Sen kan det skilja sig lite hit och dit beroende på om man är morgontrött, har motvind eller om man kan surfa med vågorna. Så 8 km/h är ingen absolut sanning. Men, om jag paddlar fem timmar om dagen så tar jag mig alltså kring 40 km. Och då finns det gott om tid att hänga på land och slöa.