Kategorier
Havspaddlarnas Blå Band Ström & Elektronik

Vattenskydd till solcellsbatteriet

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så kommer jag ha med en solcell på kajaken under Havspaddlarnas Blå Band. Innan jag köpte solcellen med batteri var jag i kontakt med tillverkaren och enligt dem så ska grejerna tåla vatten. Trots detta så vill jag säkra upp ytterligare mot vatten.

Har klurat på en lösning för att skydda kopplingarna mellan solcellen och batteriet, men även själva batteriet. Efter jobbet i fredags så svängde jag förbi Naturkompaniet här i Sundsvall och köpte en Sea to Summit Lightweight Drysack. Köpte en fyra liters påse.

Den tätade genomföringen mot påsen för kabeln från solcellen.

Klippte ett litet hål i botten på påsen. Trädde laddkabeln från solcellen genom hålet. Tejpade så tätt jag kunde med eltejp och vulktejp runt kabeln och hålet i påsen.

Nu har jag alltså en påse som jag kan lägga batteriet och all kabel i och sedan rullstänga igen. Det borde hålla tillräckligt tätt för stänk och översköljande vatten när det ligger på akterdäck på kajaken. Särskilt med tanke på att både batteri och solcell ska tåla vatten i grunden.

Påsen med kabel som sticker ut ur rullöppningen.
Solcellen sticker upp lite då man lägger batteriet i påsen under cellen.

1 svar på ”Vattenskydd till solcellsbatteriet”

Hej Lars.
Intressant lösning med solcell/powerbank till HBB paddlingen. Jag har tänkt i samma banor men eftersom jag har ytterligare 1,5 år på mig att fundera innan min HBB resa skall köras 2020, så får jag se om det är den där lösningen jag kommer köra på eller en annan med solcell/powerbank i ett kartfodral (givetvis med förluster på solcellen genom plasten) Jag har även läst hur Peter Sjödin fixade sin laddning på HBB

Återkom gärna med rapporter om din lösning håller vattnet ute från kontakter mm. Vatten har ju en jobbig förmåga att tränga sig in överallt och GoalZero skriver väl bara “vattentålig” i sin spec och inget IP-nummer? Jag hade någon tanke om att ev dra en krympslag över glipan i kabelgenomföringen, men jag har inte testat hur krympslangen fäster mot drysacken så tejp är kanske bättre eller en kombo av båda
Jag kommer testa med att jämföra laddning med solcell i ett plastfodral/kartfodral kontra utan fodral med mätinstrument när solen är lite mer frekvent för att se hur mycket sol plasten “filtrerar” bort
Lycka till med resan, kommer följa den med spänning 🙂

Stängt för kommentering.